Red-Gsm - Forum o Mobitelima


Go Back   Red-Gsm - Forum o Mobitelima > Mobilna Telefonija > Mobilni telefoni općenito


Odgovori
 
Bookmark and Share Alati Za temu
Staro 05-10-2008   #1
Zallman
To Protect and Serve
 
Zallman's Avatar
 
Lokacija: Zagreb
Mobitel: K550 → W610
Operater: 098
Postovi: 660
Zahvalio: 0
Pohvaljen 27 Puta u 10 Posta
Uobičajeno Sony Ericsson K550 → W610


Kamera od K550 je dobra, ali driveri koji dolaze uz nju su očajni. Primjer je kad se slika u tamnim prostorima, vide se točkice koje nikako ne pašu. Kamera je lošija od kamere W800. Leća je osjetno manja i fokusna duljina je 3.8 mm. Srećom postoje ljudi koji naprave bolje drivere, jedan od njih je i Sonarik510 koji je napravio MHQ 2.36 drivere koje ja koristim. FPS video snimanja je podignut na oko 24-26 u srednje osvjetljenim prostorima, dok u dobro osvjetljenim, FPS kao i kod orignalnog drivera je puno veći. Slična stvar je i s fotografiranjem, u dobro osvjetljenim prostorima, užitak je fotografirati, mobitel fokusira manje od pola sekunde. U slabo ovjetljenim prostorima, FPS fotografiranja se spušta na nekih 20. U svakom slučaju kamera od W800 je bolja i nikakav driver ne može učiniti K550 boljim u tom segmentu. Fotografije se kvalitetnije, ali brzina fotografiranja i vro brza, i užitak je fotografirati. Tu su priložene fotografije u punoj rezoluciji različitih postavka (preporučam da pogledate legendu prije gledanja fotografija jer su različiti uvjeti)

Legenda:
BO - bez osvjetljenja (LED svjetlo na mobitelu)
SO - s osvjetljenjem (LED svjetlo na mobitelu)
MU - mala udaljenost, oko 5-7 cm
VU - veća udaljenost, oko 20-27 cm
SL - s lampom (lampa sa žaruljom od 60 W)
BL - bez lampe (lampa sa žaruljom od 60 W)
* - povećanje ili smanjenje soft. osvjetljenja (ISO osjetljivost)

Unutra (srednje osvjetljena soba)


Makro postavka


Ploha

Karta - BO MU SL
Karta - SO MU SL
Karta - SO MU SL -1.0*

Kao što je očekivano, lampa pomaže fotografiranju, od tri gornje navedena primjera, najbolji mi se čini treći. Prvi je dobar, ali nije toliko oštar i kvalitetan. Drugi je pre eksponiran što je posljedica preblizog fotografiranja s LED osvjetljenjem srećom postoji ručno mijenjanje ISO osjetljivosti.


Karta - BO VU SL
Karta - SO VU SL

Veća udaljenost čini veliku razliku što se tiče makro fotografiranja, bez LED osvjetljenja, mobitel teže fokusira čemu je rezultat mutna fotografija dok sa LED osvjetljenjem je ona oštrija, malo je više eksponirana, ali bolje izgleda nego sa smanjenjem ISO osjetljivosti pa sam samo stavio ta dva primjera.

Karta - BO MU BL
Karta - BO MU BL +2.0*
Karta - SO MU BL
Karta - SO MU BL -2.0*


Da lampa čini veliki utjecaj može se viditi na prvom primjeru koji nema LED osvjetljenje. Praktički je skroz neprepoznatljiva karta no zanimljivo je da nema "točkica" kao na drugim mobitelima. Povećanje soft. osvjetljenja se bolje vidi motiv, ali to je daleko od onog što LED osvjetljenje može. U mraku LED osvjetljenje pri malim udaljenostima je vrlo koristan, opet je previše eksponirana fotografija, ali sam već objasnio zašto. Smanjenjem soft. osvjetljenja se dobije kvalitetna fotografija što možemo vidjeti u zadnjem primjeru.

Karta - BO VU BL
Karta - BO VU BL +2.0*
Karta - SO VU BL
Karta - SO VU BL -2.0*

Kao i na maloj udaljenosti, slično je i kod veće udaljenosti. Prva neprepoznaatljiva, druga šumovita (ali s obzirom da je to makro i da je soba skoro pa malo osvjetljena, dobro je ispala), treća mi je prilično mutna, no to ću ispraviti (valjda mi se zatresla ruka), četvrta vrlo dobra, ali ne tako kao na maloj udaljenosti (fokus je na dnu karte) - nekakav plava atmosfera, to ću isto riješiti.

3D

Konektor i žvake - BO MU SL
Konektor i žvake - SO MU SL
Konektor i žvake - SO MU SL -1.0*
Konektor i žvake - SO MU SL -2.0*

Bez osvjetljenja, fotografija je dobra, malo je mutna jer je teže fokusirati jer je FPS oko 20 zbog uvjeta pa je tako ispala. S LED osvjetljenjem je drukčije, dolazi do opet prevelikoh osvjetljenja zbog blizine (kao i kod karte), ali to se riješava soft. regulacijom osvjetljenja. -1.0 nije bilo dovoljno pa je -2.0 uzrokovao oštru fotografiju, naglasak je na tekstu na žvakama.

Konektor i žvake - BO VU SL
Konektor i žvake - SO VU SL
Konektor i žvake - SO VU SL -1.0*

Zbog veće udaljenosti fotografija je mutna na prvoj slici jer je teže fokusirati kao i kod karte, LED osvjetljenje je druga priča što govori druga fotografija, optimalno je -1.0* dok je -2.0* pretamno.

Konektor i žvake - BO VU BL
Konektor i žvake - BO VU BL +2.0*
Konektor i žvake - SO VU BL
Konektor i žvake - SO VU BL -1.0*

Prvi primjer je potpuno neprepoznatljiv, ne pomaže mu ni +2.0* zbog kojeg je fotografija samo zrnatija. Treća je malo mutnija, trebao bih je ponovo napraviti (opet valjda ruka) dok je četvrta vrlo dobra u odnosu na uvjete fotografiranja.

Još neki primjeri makro fotografiranja

Kalkulator
Knjiga 1
Knjiga 2
Ericsson
Kabel džungla
Olovka (dobar primjer DOF-a)

Najbolje je fotografirati makro fotografije vani što pokazuje fotografija ovog cvijet.


Automatska postavka


U ovoj postavci je fotografirano u različitim udaljenostima, ali većim od onih s makro postavkom.

Stol - BO SL
Stol - BO BL
Stol - BO BL +2.0*
Stol - SO BL
Stol - SO BL +2.0*

Zbog uvjeta, prva fotografija ima problema s oštrinom dok druga je neprepoznatljiva zbog loših uvjeta (nema lampe), ni soft. osvjetljenje u takvim uvjetima ne pomaže baš što nam pokazuje treća fotografija. U takvim uvjetima se snalazi LED osvjetljenje, no dodatno soft. osvjetljenje je previše što nam pokazuje peta fotografija.

Vani (sumrak)

Nebo i dizalice
Vaza
Šire područje
Nebo i dizalice -2.0* a)
Nebo i dizalice -2.0* b)

Žao mi je što je bio sumrak, no nije toliko koliko je nebo bilo "spaljeno" pa nisu toliko dobro ispale fotografije, peta je kao četvrta, ali je kasnije fotografirana i efektnija je. Dodat ću još fotografija kad bude lijepo vrijeme.

Video

Vani, sumrak
Knjiga
Stol
Kupaona, mrak

Video je inače boljka Sony Ericsson mobitela, kvaliteta je vrlo dobra, ali rezolucija je smiješnih 176x144 piksela (koliko je mogao snimati K700). Stavljanjem novog drivera sam dobio manju zrnatost i veći broj FPS-a.


Pogledajte također:[K550 → W610] Detaljna recenzija mogućnosti flashanog K550
__________________
Zallman je odsutan trenutno   Reply With Quote
Odgovori

Ključne riječi
ericsson, k550, sony, w610,

Alati Za temu

Dozvole Podforuma/Teme
Ne možete otvarati nove teme
Ne možete odgovarati na postove
Ne možete slati privitke
Ne možeteuređivati vlastite postove

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


           

Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 15:41 sati.


Powered by vBulletin ©
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2