Red-Gsm - Forum o Mobitelima


Go Back   Red-Gsm - Forum o Mobitelima > Proizvođači / Hardware > Ostali proizvođači > Siemens (Benq)


Odgovori
 
Bookmark and Share Alati Za temu
Staro 24-01-2008   #1
JoZ@
Forumaš
 
Postovi: 33
Zahvalio: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Posta
Uobičajeno [SXG75] rasprava

isplati li se nabavljat ovaj mob ???
kosto bi me oko 150€
koristil bi ga kao primarni mob bar 1-2g

http://www.forum.hr/image.php?u=48807&dateline=1196267791"]LINK na GSMarenu[/URL]
JoZ@ je odsutan trenutno   Reply With Quote
Staro 24-01-2008   #2
Sony_Ericsson
Forumaš
 
Sony_Ericsson's Avatar
 
Dob: 35
Mobitel: SE K800i, SE T303
Operater: T-Mobile, Tele2
Postovi: 882
Zahvalio: 0
Pohvaljen 2 Puta u 1 Postu
Send a message via MSN to Sony_Ericsson
Uobičajeno Odg: [SXG75] rasprava

Evo pa si ljepo pročitaj o svemu tome...... k2:

U poplavi pametnih telefona zasnovanih na Symbian platformi moramo priznati da je pravo olakšanje vidjeti i nešto novo na tom tržištu. Siemens SXG75 razvijen je na Qualcommovoj BREW platformi (Binary Runtime Environment for Wireless). Iako nije jedina prednost ove platforme, gpsOne je zasigurno najzanimljivija. Više o globalnoj navigaciji pročitajte u okviru uz tekst, a mi ćemo se najprije pozabaviti ostalim značajkama ovog telefona.

Kad smo telefon vadili iz kutije, iznenadila nas je njegova masivnost – 111,5 x 53 x 20 mm i 134 grama čine ga poprilično velikim i teškim. Veliki zaslon, dvije kamere i GPS jednostavno ne mogu stati u malo kućište, a zaslon je na ovom modelu jednostavno očaravajući. Dijagonala veća od 5,5 centimetara i razlučivost od 240x320 točaka po inču ne bi možda izgledali tako dobro da boje izbornika i njihova zasićenost nisu tako dobre.

Snađi se

Pametni telefoni zbog svojih mogućnosti uvijek imaju i nekoliko tipki viška nego što smo možda navikli. S lijeve i desne strane zaslona nalaze se po dvije tipke, crvena i zelena slušalica, te tipka za pokretanje internetskog preglednika i videopoziva. Uz dvije funkcijske tipke, tipku za brisanje, tipku za prebacivanje iz jedne pokrenute aplikacije u drugu te četiri bočne tipke, to je sve. Tipke na bočnim stranama određuju glasnoću tona, pokreću kameru i Media player.

Tako je, dobro ste pročitali, SXG75 osim što je "pametan" telefon ima podršku i za videopozive. Da biste ostvarili pravi videopoziv, potrebna vam je, naravno, i kamera na prednjoj strani telefona kako bi sugovornik vidio vas i vi njega. Za potrebe videotelefoniranja na prednjoj strani telefona ugrađena je mala CIF kamera. Ona, naravno, ne može zadovoljiti mulitmedijske potrebe današnjeg korisnika, koji je odlučio zamijeniti vjerojatno ne baš malu svotu novaca za ovaj telefon. Punokrvna kamera smještena je na stražnjoj strani telefona i snima fotografije maksimalne razlučivosti 1600x1200 piksela (tako je, kamera ima 2 megapiksela), kao i videozapise maksimalne veličine 176x144 piksela. Fotografije su nas oduševile - odlične boje, velika razlučivost, čak je i zrnatost mala. Doduše, s obzirom na dimenzije i masu telefona, iznenadila nas je činjenica da flash nije integriran, nego ga se može kupiti kao dio dodatne opreme i spaja se na sistemski konektor telefona koji je, informacije radi, isti kao i na svim telefonima serije 55.

Softver

Promjena platforme donijela je i neke novosti u vezi sa softverom. Ulaskom u glavni izbornik prikazuje se 12 dobro dizajniranih i animiranih ikona, koje svojim raskošnim bojama dobro iskorištavaju ugrađeni TFT zaslon. Za kretanjem izbornikom mogu se koristiti i prečaci, na koje ste vjerojatno već naviknuli.
Dotaknimo se najprije imenika. On se može pretraživati unosom više znakova, podržane su grupe korisnika, prava šuma telefonskih brojeva i drugih podataka o svakom kontaktu, a najkorisnija je opcija zasigurno dio imenika koji prikazuje filtrirane kontakte, npr. koji imaju mogućnost videopoziva, koji imaju unesen e-mail, datum rođenja i sl.
Upotreba "tabovaquot; koje možete vidjeti gotovo u svakom podizborniku pridonijela je preglednosti. Tako se npr. pozivanjem popisa poziva (bilo iz imenika bilo pritiskom na zelenu slušalicu) najprije pokazuju svi pozivi, a pomicanjem udesno ili ulijevo imamo brzi pristup odlaznim, dolaznim i propuštenim pozivima, svakima na svom quot;zaslonuquot;“. Na sličan način radi gotovo sve na ovom telefonu, što mu je svakako velika prednost. Ulaskom u inbox korisnik ima brzi pristup pristiglim SMS, MMS i e-mail porukama - odlično. Osim što su slova u izborniku prilično krupna, korisnike slabijeg vida obradovat će i varijabilna veličina slova u porukama. Tako je moguće namjestiti da prilikom čitanja SMS poruka slova budu mala, srednja ili velika, možda bolje reći OGROMNA.

Internetski preglednik (WAP & XHTML) pokreće se vrlo brzo, a surfanje na "velikom" zaslonu svakako je puno ugodnije od surfanja na "običnim" telefonima.

Multimedija i ostalo

Upravljanje izbornikom zaista je munjevito, što je veliki plus u svakodnevnom radu. Neke se stvari ipak odvijaju i malo sporije (prikaz svih slika iz određene mape i sl.), što je razumljivo. Organizirati i uskladiti svoje slobodno vrijeme, obaveze i tomu slično puno je lakše kada imate veliki zaslon na raspolaganju. Posebno nam se svidjelo što se prilikom pregledavanja kalendara (pogled na čitav mjesec) prijelazom preko određenih datuma obveze za taj dan ispisuju ispod kalendara, što je puno praktičnije od "ulaska" u rubriku za svaki dan da bismo vidjeli što sve moramo taj dan obaviti. Ostale stavke u ovom izborniku pokreću aplikaciju World clock, diktafon i pristup postavkama za sinkronizaciju s računalom.
Središnje mjesto multimedijskih mogućnosti svakako je Media player, koji osim iz izbornika možete brzo pozvati i određenom tipkom s bočne strane telefona. Media player omogućuje nam pristup glazbenoj kolekciji, fotografijama i videozapisima. Jedna od ljepota ovog telefona jest i mogućnost korištenja FM radija dok su vam slušalice priključene na telefon (koriste se kao antena). Nažalost, iz nekog nelogičnog razloga, radiju se ne pristupa iz izbornika Media player, već iz posebnog izbornika za pristup svim ostalim aplikacijama koje nemaju svoje posebno mjesto (štoperica, pretvarač valuta i kalkulator).

Radio je sasvim solidan te osim automatskog namještanja radijskih postaja ima i RDS mogućnosti koje prikazuju naziv postaje. Ako ona preko RDS-a emitira i naziv skladbe koja trenutno svira, nju nažalost nećete moći vidjeti.

Zaključak


Moramo priznati da je SXG75 prvi Siemensov telefon nakon dugo vremena koji nas je stvarno ugodno iznenadio. Telefon nije patio od dječjih mušica dok smo ga testirali (doduše, možda ih mi samo nismo primijetili), što je pohvalno s obzirom na novu platformu. Uz sve to telefon je vrlo brz i ima podršku za Java aplikacije, a isporučuje se s velikim brojem njih: BTRemote Control, DocViewer, MyPhotos Online, Navigation, PDFViewer, PhotoEditor, SurvivalDictionary. Nažalost, velika prednost Symbiana i razlog zbog kojeg će se možda mnogi ipak odlučiti za tu platformu jest velik izbor aplikacija nezavisnih izdavačkih kuća koje možete preuzeti/kupiti za svoj mobilni telefon i povećati njegovu funkcionalnost. Ako se ne stignete baviti takvim stvarima ili mislite da je to za djecu (vjerojatno ste i u pravu, samo za onu malo veću) te samo tražite napredan UMTS pametni telefon s podrškom za videopozive, ne tražite dalje. SXG75 je upravo ono što vam treba. Šteta samo što GPS kod nas ne radi.

Konkurencija

Nokia 6680

Tri milimetra niža Nokia nije ujedno i tanja. Zaslon je manji i lošije razlučivosti nego na Siemensu. Glavna je kamera malo slabija (1,3 u odnosu na 2 megapiksela), a prednja je bolja (VGA u odnosu na CIF). Nokia nema radio, a za izbor će vjerojatno biti presudna Symbian platforma i cijena.

GPS

Siemens SXG75 sadrži GPS modul, no, kako to obično biva, nije sve tako jednostavno, barem ako živite u Hrvatskoj. Za razliku od klasičnih GPS-a (Global Positioning System) koji funkcioniraju samo uz pomoć geostacionarnih satelita postavljenih oko našeg planeta, Qualcommov gpsOne koristi i naprednu AGPS (Assisted GPS) tehnologiju za koju je potrebna i podrška operatera. Kao što smo spomenuli, klasičan GPS koristi se samo informacijama dobivenima od satelita. S druge strane, SXG75 od bazne stanice dobiva "pomoćnu" (engl. assisted) informaciju i tek nakon toga telefon pokušava očitati informaciju dobivenu od satelita i fiksirati svoj položaj. Prilikom kretanja mobilni telefon šalje informacije o svojoj lokaciji na centralizirani poslužitelj, s kojega se ujedno i preuzimaju karte koje se prikazuju na telefonu, zajedno s trenutnim informacijama u prometu (gužvama, zaobilaznicama i sl.). Naravno sve to kod nas ne funkcionira, što zbog nedostatka podrške operatera, što zbog nepostojanja karata za Hrvatsku. Ugrađenim GPS modulom trebala bi se uz ostalo moći očitati zemljopisna širina, dužina i nadmorska visina (što je u biti i svrha GPS modula). Ulaskom u nedokumentirani "servisni" izbornik (ukucajte 6 x 0, tj. 000000, te pritisnite zelenu slušalicu) i odabirem stavke gpsOne trebala bi vam se otvoriti mogućnost prikaza trenutne lokacije, no umjesto toga dočekale su nas ili pogreške ili netočne informacije (0,0 i -500 m nadmorske visine). Sve u svemu, za naše uvjete prilično neupotrebljivo. Rješenje koje drugi proizvođači nude, GPS modul povezan Bluetoothom s telefonom, iako u početku skuplje, puno nam se više svidjelo. Ako nemate za njim potrebu, ne kupujte modul.
__________________
Sony_Ericsson je odsutan trenutno   Reply With Quote
Staro 25-01-2008   #3
RedkinG
Administrator
 
RedkinG's Avatar
 
Lokacija: Požega
Mobitel: Galaxy S9+, Nokia N9
Operater: 097
Postovi: 874
Zahvalio: 184
Pohvaljen 111 Puta u 90 Posta
Uobičajeno Odg: [SXG75] rasprava

Ja sam se toliko zainteresirao za taj sxg75 da sam si ga nabavio. Sjećam se kad mi ga je poštar donjeo, bio sam najsretniji čovjek, mobitel izgleda 100 puta bolje dok ga držiš u ruci nego na slikama. Čvrst u ruci, onako glomazan, pravi muški :smiley3:

No nažalost prvi problemi su bili vidljivi nakon par sati korištenja. Sporost, neupotrebljiv GPS, tipke, multimedia, jednostavno mobitela je teško za koristiti, i koliko sam ga god želio imati u svojoj siemens kolekciji mobitel mi nije "sjeo". Kad bi koristio bilo koji drugi mob SE, nokia i sl. osjetio sam razliku i neku jednostavnost.
Šteta je što se siemens nije potrudio da taj GPS bude upotrebljiv te da ga još dorade da nebude sitnih bugova. Na siemensovim tj benq-siemens-opvim stranicama taj model više niti ne postoji. Šteta :notok:
Prodao sam ga prije pol godine za 1200kn.
RedkinG je odsutan trenutno   Reply With Quote
Staro 25-01-2008   #4
Sony_Ericsson
Forumaš
 
Sony_Ericsson's Avatar
 
Dob: 35
Mobitel: SE K800i, SE T303
Operater: T-Mobile, Tele2
Postovi: 882
Zahvalio: 0
Pohvaljen 2 Puta u 1 Postu
Send a message via MSN to Sony_Ericsson
Uobičajeno Odg: [SXG75] rasprava

Da li ga opće tko ima u današnje vrijeme...budući da ga vrijeme pregazilo....za ono doba je to bio super mobitel...a onda se i GPS kod nas nije tolko bio razvio...
__________________
Sony_Ericsson je odsutan trenutno   Reply With Quote
Staro 07-11-2008   #5
RedkinG
Administrator
 
RedkinG's Avatar
 
Lokacija: Požega
Mobitel: Galaxy S9+, Nokia N9
Operater: 097
Postovi: 874
Zahvalio: 184
Pohvaljen 111 Puta u 90 Posta
Uobičajeno Odg: [SXG75] rasprava

Quote:
Orginalni autor Sony_Ericsson
Da li ga opće tko ima u današnje vrijeme...budući da ga vrijeme pregazilo....za ono doba je to bio super mobitel...a onda se i GPS kod nas nije tolko bio razvio...
Danas sam ga vidio SXG75 u kafiću, jedan tip ga ima u Požegi, stvarno me začudilo, jer je ovaj telefon tako rijedak...možda je to onaj kojeg sam ja prodao :smiley4:
RedkinG je odsutan trenutno   Reply With Quote
Odgovori

Ključne riječi
rasprava, sxg75

Alati Za temu

Dozvole Podforuma/Teme
Ne možete otvarati nove teme
Ne možete odgovarati na postove
Ne možete slati privitke
Ne možeteuređivati vlastite postove

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


           

Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 13:13 sati.


Powered by vBulletin ©
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2