View Single Post
Staro 14-07-2021   #6
dxdy
Super Moderator
 
dxdy's Avatar
 
Lokacija: U kući
Dob: 49
Mobitel: Xiaomi Poco X3 NFC
Operater: A1
Postovi: 7,709
Zahvalio: 429
Pohvaljen 7,039 Puta u 2,929 Posta
Uobičajeno

Značajke Windowsa 11 koje će zanimati gejmere

Očekivanja gaming zajednice od Windowsa 11 bila su velika i Microsoftovo predstavljanje dviju značajki nadolazećeg operativnog sustava s kraja prošlog mjeseca zaista obećava novi oblik igračkog iskustva.

Radi se o uvođenju Auto HDR-a i DirectStorage opcije.

Windowsi 11 daju videoigrama automatski dodatak poznat kao High Dynamic Range (HDR). Radi se o tehnici prikaza videa i slika koja znači poboljšanje za videoigre temeljene na Direct X-u 11 i novijim verzijama. HDR dopušta videoigri prikaz mnogo šireg raspona svjetlosti i boja te njihov veći intenzitet, a istu mogućnost ima i nova Xbox Series X konzola. Vizualno iskustvo s korištenjem HDR-a je potpuno drugačije i realističnije zbog čega su Windowsi 11 dobili dodatak Auto HDR-a, poboljšanja koje automatski radi nadogradnju videoigara s ranijeg Standard Dynamic Rangea (SDR) na HDR za bolje igračko iskustvo čak i s naslovima koji su već izašli.

Iz perspektive hardvera potrebno je imati monitor koji podržava HDR, a kako bi se ista opcija uključila treba ići pod izbornik „Settings“. Nakon toga se odabere izbornik „System“ i unutar njega s lijeve strane potrebno je kliknuti na „Display“. Postoji izbornik „Windows HD Color Settings“ unutar kojeg je potrebno skrolati prema dolje i kod opcije „Use HDR“ kliknuti na „On“. Skrola li se dalje, pojavit će se izbornik „Auto HDR“ koji se isto tako mora uključiti te je potrebno kliknuti na „On“.

Ova mogućnost trenutno je dostupna i na Windowsima 10.

Ako vam ovi izbornici nisu vidljivi, to samo znači kako vaš monitor ne podržava HDR ili kako verzija Windowsa koju koristite ne podržava ovu značajku.

Druga novost na Windowsima 11 je DirectStorage koji pokreće videoigru direktno pomoću grafičke kartice umjesto da se koristi upravljački program. Time se sprječava usporavanje procesora, a sam tijek učitavanja videoigre je znatno kraći. Pomoću tog API-ja iskoristit će se visoke performanse SSD-ova i to posebno onih koji koriste tzv. NVMe protokol koji može postići iznimne brzine tijekom rada, a dodatna pogodnost je brže procesuiranje I/O (input/output) zahtjeva i operacija. To je jednostavno Microsoftov način na koji se usklađuje s tehnologijom kod novih generacija SSD-ova. Preduvjet za upotrebu DirectStorage pogodnosti je da se koristi SSD visokih performansi i kompatibilni upravljački program.

Potrebno je još navesti kako će Windows 11 imati ugrađenu Xbox aplikaciju. Pretplatnici Xbox Game Passa moći će skidati igre iz kataloga koje su u ponudi servisa i bit će omogućeno streamanje, uz dodatak spajanja igračkog iskustva s računala i Xbox konzole.

Najvažnija stavka je da je Microsoft prilikom rada na Windowsima 11 itekako uzeo u obzir potrebe gaming zajednice i novo igračko iskustvo koje svih čeka trebalo bi ispuniti mnoga očekivanja.

Piše: Ervin Mičetić

https://pcchip.hr/softver/must-have/...imati-gejmere/
__________________
dxdy je odsutan trenutno   Reply With Quote